آستر زدن فرآیندی که اصولا در نقاشی ساختمان کاربرد دارد و اگر این فرآیند انجام نشود، نقاشی و رنگ کاری ساختمان به درستی صورت نمی گیرد و کیفیت خوبی نخواهد داشت. آستر زدن دیوارها نه تنها باعث بهتر نشستن رنگ نهایی بر روی دیوار می شود که باعث بالا رفتن کیفیت رنگ آمیزی خانه نیز می شود.آستر زدن مرحله ای است که بعد از هموارسازی دیوار و پاک سازی بوسیله بتونه انجام می شود. آستر زنی قبل از آخرین مرحله رنگ آمیزی ساختمان انجام می شود و کمک می کند تا سطح دیوار یکدست شود. اگر آستر زنی با کیفیت بالایی انجام شود بعد از آن کافیست یک یا دو بار رنگ آمیزی انجام شود تا سطح دیوار به صورت یکدست و هموار درآید. در ساختار رنگ بیشتر از رنگ دانه ها استفاده شده است تا رنگ آمیزی کیفیت و زیبایی بیشتری داشته باشد. ترکیب اصلی آستر ها اغلب از رزین می باشد به این دلیل که برای رنگ آمیزی نهایی پایه خوبی بوجود بیاورد و همچنین رنگ اصلی بتواند به خوبی بر روی این پایه بنشیند. از جمله رنگ هاییکه به عنوان رنگ پایه می توان از آن استفاده کرد، آستر اکریلیکمی باشد.
مزایای آستر زدن دیوار چیست؟
آستر زدن دیوار مزایای زیادی دارد که به برخی از آنها در بالا اشاره شد ولی از دیگر مزایای آستر زدن می توان به موارد ذیل نیز اشاره کرد:
- صرفه جویی در زمان
- صرفه جویی در هزینه
- بالا بردن کیفیت نهایی رنگ آمیزی
- پوشانده شدن مناسب لکه ها
- فراهم نمودن امکان رنگ زدن هر چیزی
- بالا بردن دوام رنگ
ترکیباتی که در رنگ های آستری وجود دارد، به گونه ای است که باعث پوشش دادن سطوح مختلف می شود و این کار را به مناسب ترین شکل انجام می دهد. به همین دلیل زمانیکه سطح دیوار کاملا صاف و پوشیده باشد، به میزان کمتری لازم است تا رنگ نهایی مصرف شود و برای اینکه سطح کار یکدست و صاف باشد نیازی نیست که چندین بار رنگ زدن را انجام دهید.
دیگر مزیت های آستر زدن دیوار:
کاهش هزینه نقاشی ساختمان با استفاده از آستر زدن:
همانطور که گفته شد اگر برای آستر زدن از موادی مرغوب و با کیفیت استفاده کنید، برای رنگ آمیزی نهایی با رنگ اصلی لازم نیست که این مرحله را چندین بار تکرار کنید و چون هزینه رنگ های آستری از رنگ اصلی کمتر می باشد، شما می توانید با استفاده از آستر زدن، میزان کمتری از رنگ اصلی را مصرف کنید به همین دلیل در کاهش هزینه های نهایی مربوط به رنگ آمیزی ساختمان توانسته اید صرفه جویی کرده باشید.شاید در ظاهر هزینه ای که بابت خرید رنگ آستری می کنید، اضافه بنظر برسد ولی با توجه به اینکه قیمت این نوع رنگ ها از قیمت رنگ های اصلی که در نقاشی ساختمان به کار می روند کمتر می باشد، و در نهایت شما با آستری زدن نیاز کمتری به استفاده از رنگ اصلی خواهید داشت، در کاهش هزینه های نهایی که بایت رنگ آمیزی ساختمان خود پرداخته اید، صرفه جویی کرده اید.
بالا بردن کیفیت نقاشی:
یکی دیگر از مزایای آستری زدن بالا بردن کیفیت نقاشی می باشد بدین نحو که شما می توانید با استفاده از مواد مرغوب و با کیفیت فرآیند آستر زدن دیوار را انجام دهید تا در نهایت با استفاده از رنگ آمیزی دیوار با رنگ اصلی بتوانید سطح کاری صاف و یکدست داشته باشید. دقت داشته باشید حتی اگر رنگ قبلی آبی و یا قرمز تیره هم باشد، اگر آستر زدن به خوبی انجام شده باشد، هیچ آثاری از رنگ قبلی باقی نمی ماند و نتیجه ای دلپذیر خواهید داشت.
پوشاندن لکه ها:
لکه هایی مثل لکه ماژیک، آب، مداد رنگی و… را می توانید توسط آستر زدن از بین ببرید. در واقع اگر آستر زدن در این مواقع صورت نگیرد، این لکه ها به شکلی نا زیبا جلوه می دهند و سطح کار را یکدست نخواهند کرد. در این مواقع توصیه می شود حتما با آستری زدن سطح کار را یکدست کنید تا زحماتی که برای نقاشی دیوار می کشید، هدر نرود. با استفاده از آستری زدن می توانید هر چیزی که مدنظرتان است را رنگ بزنید، مثلا برای رنگ زدن سطوح پلاستیکی که اصطلاحا لیز هستند، می توانید با استفاده از آستر زدن آن را به شکلی دلخواه رنگ آمیزی کنید. رنگ بر روی سطوح پلاستیکی چسبندگی لازم را ندارد که آستر زدن کمک می کند تا رنگ اصلی به راحتی بر روی سطح کار بنشیند. جالب است بدانید که با استفاده از آستر زدن می توانید حتی سطوح کاشی و سرامیک را نیز رنگ آمیزی کنید.
بالا بردن دوام رنگ:
اگر می خواهید که نقاشی ساختمان شما با کیفیت بالا انجام شود و بعد از مدتی شاهد ترک خوردن و بالا آمدن رنگ و یا لایه لایه شدن آن نباشید، باید فرآیند آستر زدن را به خوبی انجام داده باشید تا این مشکلات بوجود نیاید. توصیه می شود حتما برای بالا بردن دوام و عمر رنگ آمیزی ساختمان حتما آستر زدن را با رنگ های مرغوب و با کیفیت بالا انجام دهید. آستر زدن نه تنها باعث صرفه جویی در هزینه ها در زمان نقاشی ساختمان می شود کهدر کاهش هزینه های بعدی که بعد از گذشت دو یا سه سال مجبور بهپرداخت آن هستید نیز می گردد و شما لازم نیست بعد از مدتی مجددا منزلتان را نقاشی کنید.
مصارف آستر بر روی سطوح گوناگون:
رنگ آستر برای دیوارهای پیش ساخته:
دیوارهای پیش ساخته بدون رنگ مثل اسفنج رنگ را به خود جذب میکنند. این امر باعث میشود فقط در برخی قسمتها پوشش رنگ خوب و به اندازه کافی به کار بچسبد و در قسمت های دیگر رنگ از سطح جدا شود. این مسئله باعث افزایش مصرف رنگ میشود و کیفیت رنگ نیز یکنواخت و یکسان نمیشود. برای جلوگیری از مصرف بیش از اندازه رنگ و ایجاد سطحی یکسان باید از رنگ آستر استفاده کرد. استفاده از پوشش آستری علاوه بر کیفیت بهتر رنگ نهایی، صرفه اقتصادی و نیز صرفه جویی در زمان را به همراه دارد زیرا لازم نیست برای پوشش بهتر سطح، چند لایه رنگ اعمال کرد و بین اجرای هر لایه چند ساعت صبر کرد تا لایه قبلی خشک شود.
رنگ آستر برای چوب:
پوشش دادن سطح چوب یکی از سخت ترین موارد نقاشی است. طبق روش های سنتی که از گذشته رواج داشته و هنوز هم مورد استفاده است، برای رنگ کردن چوب از آسترهای پایه روغن استفاده می شود که زمان خشک شدن بسیار بالایی دارند. زمان خشک شدن این آسترها بعضا به 24 ساعت میرسد. این آسترها منافذ چوب را پر میکنند و باعث چسبندگی بهتر رنگ نهایی میشوند.اگرچه هنوز هم آسترهای پایه روغن بهترین گزینه برای سطوح چوبی هستند، اما زمان زیاد خشک شدن آنها باعث شده تا استفاده از آن ها محدود شود. به همین دلیل، تولیدکنندگان رنگ با استفاده از فناوری های جدید آسترهای پایه آب و پایه روغنی تولید میکنند که زمان خشک شدن پایینی دارند و همچنان باعث چسبندگی بهتر رنگ نهایی به سطح چوب میشوند.
رنگ آستر روی سطوح گچی:
به چند دلیل باید قبل از رنگ آمیزی سطوح گچی از پوشش آستر استفاده کرد. برخی سطوح گچی میتوانند میزان پ هاش (pH) بالایی داشته باشند (منظور از پ هاش، یک کمیت لگاریتمی است که میزان اسیدی، قلیایی یا خنثی بودن مواد را مشخص میکند و در صنایع شیمیایی، علوم پزشکی و آزمایشگاهی و تولید لوازم بهداشتی و آرایشی بسیار اهمیت دارد). در این صورت اعمال مستقیم رنگ روی سطح باعث میشود رنگ به خوبی روی سطح نچسبد و در زمانی کوتاه، حتی پس از خشک شدن، از سطح جدا شود. این مورد با پوسته شدن یا دلمه کردن رنگ به خوبی نمایان میشود.مسئله دیگر، لایهای سفید و کریستال مانند است که گاهی اوقات روی سطوح گچی شکل میگیرد و ظاهر آن را زشت میکند. استفاده از پوشش آستر روی سطوح گچی، مانع جذب رنگ به سطح شده، میزان مصرف رنگ را کاهش میدهد. رنگ نهایی ظاهری شفاف و براق پیدا میکند و سایه و تیرگی روی سطح نمیافتد. همچنین چسبندگی رنگ را تضمین میکند و اثری از لایه سفید و شوره روی سطح گچی نمیماند.
رنگ آستر ضد لک:
در بین انواع مختلف آستر، آسترهایی وجود دارند که مانع ایجاد لک بر روی سطح میشوند. اصولا از این نوع آسترها بر روی سطوحی استفاده میشود که در برابر آب و رطوبت و دود قرار دارند و باید در برابر این عوامل مقاومت پیدا کنند. همچنین برای رنگ زدن روی سطوحی که از قبل رنگ دارند، به خصوص اگر رنگ قبلی تیره تر از رنگ جدید باشد باید از پوشش آستر استفاده کنید.
رنگ آستر برای سطوح لعاب دار:
برخی سطوح از براقیت خاصی برخوردارند که نشانه سطح لعاب دار آنهاست. سطوح این چنینی مثل کاشی، سرامیک، کفپوش یا دیوارپوشهای پلاستیکی و وینیل و سطوحی که رنگ جلا دارند، اگر نیاز به رنگ آمیزی داشته باشند، چالش بزرگی برای چسبندگی رنگ ایجاد میکنند. برای این سطح باید رنگ آستر مناسب را انتخاب و استفاده کرد تا زمینه لازم برای چسبیدن رنگ را فراهم کند.
رنگ آستر چندکاره:
آسترهای چندکاره محبوبیت بالایی دارند چرا که بر روی سطوح مختلف قابل استفاده هستند. با این حال باید دقت داشت که حتی این نوع آسترها ممکن است برای برخی سطوح مناسب نباشند. قبل از تهیه و استفاده مطمئن شوید که آستر مناسب را پیدا کردهاید. به اطلاعات درج شده روی بسته بندی محصول مراجعه کنید. در ضمن سعی کنید محصولات برندهای معتبر و اثبات شده را تهیه کنید.
رنگ اصلی به عنوان آستری:
در صورتی که آسترهای مخصوص در دسترس نبود، می توان از خود رنگ اصلی به عنوان پوشش آستری استفاده کرد. کافی است یک لایه نازک رنگ روی سطح اجرا کنیم و بعد از خشک شدن با کمک سنباده سطحی یکنواخت و صاف ایجاد کرده و بعد از تمیزکردن گرد سنباده و سایر آلودگیها، رنگ اصلی را اعمال کنیم. در صورت نیاز می توان بیش از یک لایه رنگ آستری یا رنگ رویه نهایی اعمال کرد. فقط بین اجرای هر لایه صبر کنید تا لایه قبلی خشک شود.